środa, 27 marca 2013

Śledzie z suszonymi pomidorami i cytryną



Przepis na Święta - śledzie inaczej.

Składniki:

5 filetów śledzia
120 gr suszonych pomidorów (pokrojone w cienkie paski)
1/2 cytryny (dokładnie wyszorowanej i pokrojonej w cienkie półplasterki)
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżeczki papryki słodkiej
4 ząbki czosnku (zmiażdżonego)

Śledzie moczymy w mleku 60 minut. Pokrojone suszone pomidory zalewamy 1/2 szklanki oliwy, dodajemy czosnek i wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Osuszamy filety ręcznikiem papierowym, kroimy na 3-cm paski i zalewamy oliwą wymieszaną z przyprawami, delikatnie mieszamy. Wkładamy do słoika warstwami: śledzie-plasterki cytryny-suszone pomidory-śledzie ... Zalewamy olejem 
(w moim przypadku słonecznikowym). Odstawiamy do lodówki na min 24 godziny. Podajemy z chlebkiem posmarowanym masłem i jajkami na twardo.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz