środa, 3 kwietnia 2013

Pasztet wege z selerem


Jest łatwy w przygotowaniu, zdrowy i przepyszny.



Składniki:


500 gr selera (1 duży po obraniu)
150 gr marchewki (2 szt po obraniu)
1 średnia pietruszka (po obraniu)
1 cebula + 1/2 cebuli 


20 gr suszonych grzybów (namoczyć w wodzie ok. 40 min.)
2 jaja
100 gr białej fasoli z puszki (rozgnieść widelcem)
80 gr zmielonych orzechów (u mnie migdały)
1/2 szklanki bułki tartej
80 gr masła + 20 gr masła
2/3 szklanki wody w której moczyły się grzyby
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu
5 ząbków czosnku 
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
sól

keksówka
papier do pieczenia



Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

100 gr masła rozpuścić w garnku z grubym dnem, wlać wodę w której moczyły się grzyby, wrzucić starte warzywa oraz pokrojone grzyby, posolić i dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż większość płynu wyparuje. Pod koniec dodać wszystkie przyprawy i drobno pokrojony czosnek. Wystudzić. 

Połączyć warzywa rozgniecioną fasolą, dodać jaja, bułkę tartą, zmielone migdały i dokładnie wymieszać. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st. (góra-dół). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę pasztetową i wstawić do piekarnika. Piec około 80 minut. W połowie czasu pieczenia przestawić piekarnik na termoobieg. 

Kroić można dopiero kiedy wystygnie.

Życzę smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz