wtorek, 9 kwietnia 2013

Domowa wędlina z piersi indyka z szałwią

Powszechnie wiadomo, że Polak życia sobie bez wędliny (a co za tym idzie - kanapek) nie wyobraża. :) Te ze sklepu są albo bardzo drogie albo bardzo nie dobre, rzadko kiedy znajdzie się smaczna i zdrowa wędlina w przystępnej cenie. 
Po za tym najczęściej są przesolone. 
Dziś proponuję wędlinę domową z piersi indyka z szałwią. 

Oda Szałwii

Nazwa tego ziółka wywodzi się z łacińskiego i oznacza zdrowie. Szałwia wspomaga odporność organizmu, wpływa korzystnie na fizyczne i psychiczne dobre samopoczucie, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Sprawia że poziom cukru we krwi jest niski, dzięki temu po obiedzie nie mamy ochoty na podjadanie.


Składniki:

1 kg piersi z indyka
50 ml rumu + 10 ml wody+1/2 łyżeczki soli
sznurek wędliniarski (można użyć grubą białą nić)

marynata:

3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki oleju z prażonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki białego pieprzu
5 gr suszonej szałwii
3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
skórka z 1 cytryny (starta na tarce o drobnych oczkach)
4 łyżki soku z cytryny
sól

Pierś nakłuć widelcem w kilku miejscach, porządnie natrzeć solą i odstawić na 20 minut. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i natrzeć mięso. Związać sznurkiem wędliniarskim i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Mięso wyłożyć do żaroodpornego naczynia, wlać rum z wodą i 1/2 łyżeczki soli. Piec 60-75 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół-termoobieg).
Po upieczeniu dać mięsu chwilę "odpocząć", kroić można po ok. 20 minutach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz