wtorek, 19 marca 2013

Sos chrzanowy

Idealny do mięs gotowanych, do pieczonych ryb, ziemniaków, jajek.

Składniki:

90 gr chrzanu ostrego (ja użyłam taki najtańszy ze słoika, bez dodatków)
1-2 ząbki czosnku
100 ml śmietany 18%
50 ml gorącej wody gotowanej
70 ml śmietanki
100 ml wywaru (tylko nie kostkę rosołową, bo zepsuje smak)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu mielonego
2-3 łyżeczki cukru
1,5 łyżki mąki przennej + 50 ml zimnej gotowanej wody
sól


Wywar zagotowujemy, zmniejszamy ogień, śmietanę hartujemy gorącą wodą i wlewamy do wywaru ciągle mieszając, dodajemy śmietankę i przyprawy. 

Mąkę rozrabiamy z zimną wodą i powoli wlewamy do reszty. Dodajemy chrzan. Mieszamy aż zgęstnieje. 

Sos powinien być takiej konsystencji jak kefir, nie zbyt gęsty, nie zbyt ciekły. 

Podajemy lekko ciepły, wtedy smakuje najlepiej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz