Lizaki. Każde dziecko je lubi, no prawie każde :) Jeśli zdecydujecie się zrobić je razem, może z tego wyjść przednia zabawa :) No i, rzecz jasna, własnoręcznie zrobione słodkości sto razy lepiej smakują, wręcz niebiańsko:)
Lizaki z ksylitolu można jeść do woli, bo nie powodują próchnicy zębów, a wręcz są wskazane dla dzieciaków, bo cukier brzozowy ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
Oczywiście trzeba trochę uważać, jeśli robicie lizaki razem z dziećmi, bo rozpuszczony ksylitol jest bardzo gorący, warto go dobrze przestudzić zanim zaczniemy bawić się w cukierników:)
Ksylitol szybko się topi i się nie przypala, nie karmelizuje się. Zastyga jednak bardzo wolno. Ja robiłam lizaki wieczorem, rano były gotowe. Można też włożyć foremki z masą ksylitolową do zamrażarki.
Lizaki na zdjęciach były "produkowane" w warunkach polowych, podczas happeningu na Targach Kreatywność i Pasja pod flagą Centrum rozwoju przez sztukę SensArte. "Foremki" zrobiliśmy z folii aluminiowej.
Składniki:
100 gr ksylitolu
1 łyżeczka soku z cytryny
naturalne barwniki:
różowy - sok buraczany
żółty - kurkuma
fioletowy - sok porzeczkowy
jako ozdoba - suszone lub świeże liście mięty/suszone płatki kwiatów jadalnych/starta skórka limonki lub pomarańczy
Ksylitol wsypać do rondla i roztopić na małym ogniu. Redukować przez 30 minut do godziny na malutkim ogniu.
Do ostudzonej masy wsypać dodatki, dobrze wymieszać, rozlać do foremek i włożyć patyczki. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
Najlepiej smakują przed snem po umyciu zębów. Polecane przez stomatologów. Poważnie :)
Lizaki z ksylitolu można jeść do woli, bo nie powodują próchnicy zębów, a wręcz są wskazane dla dzieciaków, bo cukier brzozowy ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
Oczywiście trzeba trochę uważać, jeśli robicie lizaki razem z dziećmi, bo rozpuszczony ksylitol jest bardzo gorący, warto go dobrze przestudzić zanim zaczniemy bawić się w cukierników:)
Ksylitol szybko się topi i się nie przypala, nie karmelizuje się. Zastyga jednak bardzo wolno. Ja robiłam lizaki wieczorem, rano były gotowe. Można też włożyć foremki z masą ksylitolową do zamrażarki.
Lizaki na zdjęciach były "produkowane" w warunkach polowych, podczas happeningu na Targach Kreatywność i Pasja pod flagą Centrum rozwoju przez sztukę SensArte. "Foremki" zrobiliśmy z folii aluminiowej.
Składniki:
100 gr ksylitolu
1 łyżeczka soku z cytryny
naturalne barwniki:
różowy - sok buraczany
żółty - kurkuma
fioletowy - sok porzeczkowy
jako ozdoba - suszone lub świeże liście mięty/suszone płatki kwiatów jadalnych/starta skórka limonki lub pomarańczy
Ksylitol wsypać do rondla i roztopić na małym ogniu. Redukować przez 30 minut do godziny na malutkim ogniu.
Do ostudzonej masy wsypać dodatki, dobrze wymieszać, rozlać do foremek i włożyć patyczki. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
Najlepiej smakują przed snem po umyciu zębów. Polecane przez stomatologów. Poważnie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz