sobota, 18 maja 2013

Sałatka śródziemnomorska z miętą i bazylią

Świeża sałatka z miętą i bazylią, pachnie i smakuje latem, jest lekka i pyszna. Można ją podawać do ryby lub mięsa, a można i do gotowanych lub pieczonych ziemniaków.



Składniki:

1 pomidor
1 papryka (czerwona lub żółta)
1 ogórek
100 gr fety
100 gr suszonych pomidorów w oleju
100 gr zielonych oliwek w oleju
listki z 4 gałązek mięty
listki z 4 gałązek bazylii
gałązka świeżego tymianku

sos:

1 łyżka jogurtu greckiego
50 ml oliwy Ekstra Virginie
10 ml oleju z pestek winogron
sok z 1/2 limonki
sól
trochę cukru

        Paprykę pokroić w paski, ogórki w ćwierć plasterki, świeże pomidory w średniej wielkości kawałki, fetę w kostkę, suszone pomidory w paski, oliwki na pół lub w ćwiartki (zależy od wielkości). Listki mięty i bazylii posiekać, dodać listki tymianku. Sos: wszystkie składniki wymieszać bardzo intensywnie, zostawić na 10 minut, znowu intensywnie wymieszać. Wlać do miski z pokrojonymi warzywami i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast.


I tak nie będziecie mogli się powstrzymać :) ten zapach, a potem smak ... mniam. Zjedliśmy całą michę, czego i wam życzę :)

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz