wtorek, 29 kwietnia 2014

Pstrąg i krewetki z grilla - zaczynamy sezon!

Zamiast kiełbasy i boczku (które zresztą bardzo lubię) w tym sezonie wybrałam pstrąga i krewetki. Ryba na grillu smarzy się błyskawicznie, więc trzeba pilnować by się nie spaliła. Krewetki są jeszcze szybsze. Wystarczy dosłownie kilka minut na dobrze rozgrzanych węglach.







Składniki:


2 filety pstrąga ze skórą
1/2 łyżeczki zmielonego rozmarynu
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego
na marynatę:
2 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego lub worcestershire

400 gr krewetek
na marynatę:
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez prackę
1 łyżeczka octu balzamicznego
1 łyżeczka miodu
1/4 łyżeczki papryczki chilli lub jeszcze mniej
3 łyżki oliwy


Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimniej wodzie (ok. 20 minut wystarczy), żeby się nie spaliły na ruszcie.

Pstrąga bardzo dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć ości pęsetą. Przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki, natrzeć rybę, lekko posolić i odstawić na 20 minut.

Krewetki umyć i osuszyć, natrzeć marynatą, lekko posolić i zostawić na ok. 10 minut.

Na dobrze rozgrzany ruszt położyć rybę najpierw skórą do dołu, piec około 4 minut, potem przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 3 minuty.

Krewetki nadziać na patyczki, wrzucić na ruszt na ok. 2 minuty z każdej strony.

Delektować się tymi pysznościami :)
Smacznego!


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz