piątek, 30 sierpnia 2013

Papryka faszerowana mięsem mielonym





























Składniki:


8 papryk
1 kg mięsa mielonego
2-3 marchewki
1 cebula
1 biała część pora
100 gr pieczarek
1/2 szklanki ryżu
1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
1 jajo
100 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki rozmarynu
olej do smażenia
sól
kilka liści białej kapusty do wyłożenia dna garnka, żeby papryka nie przywarła

sos:

2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml wody
1 łyżeczka cukru (u mnie ksylitol)
szczypta soli
1 łyżka mąki
1 łyżka kwaśnej śmietany






Papryki umyć, odciąć czubki, oczyścić z gniazd nasiennych.

Ryż lekko obgotować, około 5-6 minut, tak żeby był bardzo twardy w środku.

 Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać w cienkie piórka, por cieniutko pokroić i obsmażyć w małej ilości oleju. Pieczarki drobno posiekać i też lekko obsmażyć w małej ilości oleju (można razem z marchewką, porem i cebulą).

Ostudzony ryż i warzywa wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, śmietaną, przyprawami i bułką tartą. Posolić, jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty, nalać troszkę wody, tak na 1 cm mniej-więcej, oprószyć lekko solą i zagotować. Wypełnić papryki farszem i ułożyć w garnku. Przykryć i dusić 40 minut.

 Potem zalać sosem (wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę) i gotować jeszcze 10-15 minut.



   Tak naprawdę podstawą farszu jest mięso mielone, ryż i jajko, reszta wg własnej fantazji, upodobań albo zawartości lodówki :)


 





1 komentarz:

  1. Moja mama zawsze takie robi :) są przepyszne :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń