sobota, 17 sierpnia 2013

Zupa grzybowa prawie tradycyjna

W tęsknocie za ulubionymi grzybami (czyli prawdziwkami, podgrzybkami i td), których na razie w lasach brak z powodów oczywistych, postanowiłam wykorzystać zeszłoroczne zapasy grzybów suszonych. Na szczęście dostałam od rodziny sporo :)

Zapraszam do przygotowania Zupy Grzybowej oraz Żeberek w sosie Grzybowym.

Składniki:

50 gr suszonych grzybów
100 ml słodkiej śmietanki 30%
5 ziemniaków
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
100 gr makaronu "krajanka" lub "nitki"
lubczyk

na rosól:
4 l wody
1 mały mięsa wołowego z kością
1 marchewka
1 cebula
1 por (biała i zielona część)
1 pietruszka z nacią
1 bardzo mały seler z kilkoma gałązkami naci
1 listek laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
sól


Grzyby zalać wodą, zostawić na 2-3 godziny.
Do 7 l garnka wlać wodę i włożyć bardzo dokładnie umyte mięso z kością, doprowadzić do wrzenia, cały czas zdejmować szumowiny. 

Kiedy szumowiny już nie będą się pojawiać wrzucić, obrane warzywa w całości - marchewkę, cebulę, por, seler i pietruszkę, listek laurowy i ziele angielskie. Posolić, znowu doprowadzić do wrzenia, pozbierać szumowiny, jeśli się pojawią, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. 

Po półtorej godziny wyjąć warzywa, mięso i ziele z listkiem laurowym, wrzucić odcedzone pokrojone grzyby*. Gotować 20 minut.
Obrane ziemniaki pokroić w słupki, marchewkę i pietruszkę w półksiężyce, wrzucić do garnka, gotować jeszcze 20 minut, potem mieszając zupę wsypać makaron, i za minutę ostrożnie i powoli wlać śmietankę, cały czas mieszając zupę. Za 2-3 minutę zdjąć zupę z ognia. 

Uważajcie żeby makaron się nie przegotował. Zresztą można go ugotować osobno i dodawać do zupy kto ile lubi.

Smacznego!

*Wodę w której się moczyły grzyby można wykorzystać na sos grzybowy.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz