1 duży pasek żeberek
3-4 ziarenka ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu kolorowego
1 listek laurowy
1/4 łyżeczki kozieradki
1/4 łyżeczki lubczyku
1 gałązka suszonego oregano
olej roślinny
50 gr suszonych grzybów
woda
2 łyżki mąki
sól
Grzyby spłukać i namoczyć w 0,5 l wody. Powinny się moczyć około 2-3 godzin.
Żeberka pociąć na mniejsze kawałki (ale nie za małe), obsmażyć szybko ze wszystkich stron (po pół minuty z każdej strony na dużym ogniu). Do garnka z wrzącą wodą - około 1-2 cm wody w garnku powinno być - wsypać ziele, pieprz, oregano, listek laurowy, kozieradkę i lubczyk, posolić.
Włożyć obsmażone żeberka, doprowadzić do wrzenia, przykryć szczelnie pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować około 1,5-2 godzin.
Około 30 min przed tym jak żeberka będą gotowe odcedzić grzyby. Wodę w której się moczyły rozrobić z 2 łyżkami mąki, podsolić i wlać do garnka z gotującymi się żeberkami, dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykrzyć szczelnie pokrywką i gotować jeszcze ok. pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
Świetnie smakują z surówką z białej rzodkwi z solą i oliwą.
Proste w przygotowaniu i bardzo pyszne te żeberka.
P.S. A z namoczonych grzybów ugotowałam zupę grzybową.
3-4 ziarenka ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu kolorowego
1 listek laurowy
1/4 łyżeczki kozieradki
1/4 łyżeczki lubczyku
1 gałązka suszonego oregano
olej roślinny
50 gr suszonych grzybów
woda
2 łyżki mąki
sól
Grzyby spłukać i namoczyć w 0,5 l wody. Powinny się moczyć około 2-3 godzin.
Żeberka pociąć na mniejsze kawałki (ale nie za małe), obsmażyć szybko ze wszystkich stron (po pół minuty z każdej strony na dużym ogniu). Do garnka z wrzącą wodą - około 1-2 cm wody w garnku powinno być - wsypać ziele, pieprz, oregano, listek laurowy, kozieradkę i lubczyk, posolić.
Włożyć obsmażone żeberka, doprowadzić do wrzenia, przykryć szczelnie pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować około 1,5-2 godzin.
Około 30 min przed tym jak żeberka będą gotowe odcedzić grzyby. Wodę w której się moczyły rozrobić z 2 łyżkami mąki, podsolić i wlać do garnka z gotującymi się żeberkami, dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykrzyć szczelnie pokrywką i gotować jeszcze ok. pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
Świetnie smakują z surówką z białej rzodkwi z solą i oliwą.
Proste w przygotowaniu i bardzo pyszne te żeberka.
P.S. A z namoczonych grzybów ugotowałam zupę grzybową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz