Danie idealne na kolację (nawet późną). Dynia zawiera bardzo mało kalorii
(tylko 34 kcal w 100 gr), jest sycąca i smaczna, pieczarki doprawione estragonem i czosnkiem świetnie do dyniowego puree pasuja.
składniki:
1/2 dyni Hokkaido
200 gr pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
2-3 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki śmietanki 30 %
pół szczypty estragonu*
gałka muszkatołowa
pieprz świeżo zmielony
sól
Dynię przeciąć na pół i łyżką wydrążyć pestki. Pociąć na szpalty, wrzucić do wrzącej wody i gotować 10-15 minut (do miękkości, ale uważać żeby się nie rozgotowała za bardzo).
Na dużym ogniu na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć pieczarki, bardzo często mieszać, doprawić estragonem i pieprzem, pod koniec smażenia wrzucić drobno posiekany czosnek. Żeby pieczarki nie puściły sok posolić dopiero jak będą gotowe.
Dynie odcedzić, ale zostawić odrobinę wody, rozdrobnić tłuczkiem, dodać sól, gałkę muszkatołową, śmietankę i masło, wszystko szybko wymieszać i od razu wykładać na talerze razem z pieczarkami. Udekorować posiekana pietruszką.
Smacznego :)
* Z estragonem trzeba ostrożnie, w małych ilościach dodaje potrawom słodkawy smak i niepowtarzalny aromat. Do pieczarek jest naprawdę świetną przyprawą. Ale jeśli przesadzić staje się gorzki.
(tylko 34 kcal w 100 gr), jest sycąca i smaczna, pieczarki doprawione estragonem i czosnkiem świetnie do dyniowego puree pasuja.
składniki:
1/2 dyni Hokkaido
200 gr pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
2-3 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki śmietanki 30 %
pół szczypty estragonu*
gałka muszkatołowa
pieprz świeżo zmielony
sól
Dynię przeciąć na pół i łyżką wydrążyć pestki. Pociąć na szpalty, wrzucić do wrzącej wody i gotować 10-15 minut (do miękkości, ale uważać żeby się nie rozgotowała za bardzo).
Na dużym ogniu na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć pieczarki, bardzo często mieszać, doprawić estragonem i pieprzem, pod koniec smażenia wrzucić drobno posiekany czosnek. Żeby pieczarki nie puściły sok posolić dopiero jak będą gotowe.
Dynie odcedzić, ale zostawić odrobinę wody, rozdrobnić tłuczkiem, dodać sól, gałkę muszkatołową, śmietankę i masło, wszystko szybko wymieszać i od razu wykładać na talerze razem z pieczarkami. Udekorować posiekana pietruszką.
Smacznego :)
* Z estragonem trzeba ostrożnie, w małych ilościach dodaje potrawom słodkawy smak i niepowtarzalny aromat. Do pieczarek jest naprawdę świetną przyprawą. Ale jeśli przesadzić staje się gorzki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz