Składniki:
3 litry wody
300 gr krewetek z ogonkami
100 gr świeżego fileta z dorsza
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli czosnkowej
1 marchewka
4 ziemniaki
10 gr masła
1 łyżka oliwy
1/2 pęczka kolendry (jeśli nie ma może być koperek)
1 płaska łyżeczka pasty tom yam
200 ml śmietany kremówki
1/2 łyżeczki imbiru lub 2 cm świeżego imbiru
pieprz czarny grubozmielony
sól
Dorsza pokroić w 2 cm kostkę, oprószyć solą i pieprzem i zostawić w lodówce na chwilę.
Zagotować wodę. Krewetki obrać i wrzucić ogonki do zagotowanej wody. Gotować 20 minut, po czym wyjąć łyżką cedzakową.
Imbir, cebulę i marchewkę pokrojone w drobną kostkę wrzucić do garnka, po 10 minutach wsypać
pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i pastę tom yam, gotować jeszcze 10 minut, wrzucić dorsza i znowu 10 minut gotować, potem wlać śmietankę i dobrze wymieszać.
Krewetki podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni (na maśle z oliwą) z wyciśniętym czosnkiem przez 2 minuty i wrzucić do zupy, dodać posiekaną kolendrę (ew. koperek), gotować jeszcze 2 minuty i zdjąć z ognia. Chodzi o to żeby krewetki się nie przegotowały i nie zrobiły się gumowe.
Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz