piątek, 31 maja 2013

Szynka pieczona na szybko

Szynka wyszła krucha i soczysta mimo że marynowana była zaledwie godzinę. 

Masaż czyni cuda :)


Składniki:


ok. 1,5 kg szynki do zapiekania
100 ml czerwonego wina
sól

Marynata:

5-6 łyżek oliwy 
po 1 łyżeczce:
kurkumy
papryki słodkiej mielonej
rozmarynu
1/2 łyżeczki białego pieprzu


   Połączyć wszystkie składniki marynaty, ucierać kilka minut. Szynkę nakłuć w kilku miejscach widelcem, natrzeć dobrze solą, potem marynatą i porządnie "wymasować" palcami (tak jak byście naprawdę robili masaż) - dzięki temu mięso szybciej się zamarynuje. 

Zostawić mięso na 1 godzinę pod przykryciem w lodówce. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 

Szynkę wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wino wymieszane z 0,5 łyżeczki soli i wstawić do piekarnika na około 60 minut. Kilka razy polać szynkę winem w którym się piecze. Nie przykrywać.































Podawać z sałatką ze świeżych warzyw i ziół, na przykład śródziemnomorską.


Napiszcie czy wam podoba się przepis, a jak zrobicie - podzielcie się jak wyszło.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz