Im bliżej sezonu plażowego, tym częściej zadajemy sobie pytanie: "Co by takiego zjeść żeby schudnąć?" :)
Dziś ciasto "odchudzające", jeśli takowe w ogóle istnieje :) jest w nim mniej kalorii niż w zwykłym, no i same zdrowe produkty użyte. Krem jest z cukrem, ale brzozowym, czyli ksylitolem, ma tylko 240 kcal na 100 gr (zwykły, wiadomo, ponad 400 kcal). Mielone migdały żeby zmniejszyć ilość mąki. No a jeśli już mąka, to pełnoziarnista.
Napiszcie, proszę, jak wam smakowało, i co sądzicie o takich ciastach "odchudzających".
Składniki:
Ciasto:400 gr marchewki (startej na drobnych oczkach)
garść suszonej żurawiny
4 czubate łyżki zmielonych migdałów
4 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
4 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 cm świeżego imbiru (startego na drobnych oczkach)
skórka z 1/2 pomarańczy
2 łyżeczki cynamony
kardamon do smaku (tyle ile lubicie)
2 łyżeczki esencji waniliowej (NIE mylić waniliną!) lub 1/2 laski wanilii
Krem:
300 gr chudego twarożku (drobno zmielonego)
2 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego)
sok z połowy pomarańczy
do posypania:
płatki migdałów
kandyzowana skórka pomarańczy
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z miodem, dodać marchewkę, imbir, mielone migdały, mąkę, skórkę cytryny, wszystko dokładnie wymieszać. Wsypać proszek do pieczenia, żurawinę, cynamon, kardamon oraz esencję waniliową. Znowu dokładnie wymieszać.
Powoli dodać ubite białka i bardzo ostrożnie lecz dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do zapiekania i wylać ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Krem:
Twarożek utrzeć na gładką masę z cukrem brzozowym i sokiem z pomarańczy.
Jak ciasto się upiecze do "suchego patyczka" ostudzić go i rozciąć wzdłuż na pół. Posmarować kremem pomiędzy płatami i na wierzchu. Udekorować kandyzowana skórką pomarańczy i płatkami migdałów.
Na 3-4 godziny wstawić do lodówki.
Gotowe. Smacznego!
Bardzo lubię marchewkowe, mam swoje sprawdzone, ale ta wersja bardziej dietetyczna tez jest zachęcająca ;)
OdpowiedzUsuńSpodoba Ci się
UsuńDobrze wygląda:) Musi być smaczne;)
OdpowiedzUsuńjest naprawdé dobre :)
UsuńDziś zrobiłam. BOMBA. Zamiast kremu posypałam sezamem i do ciasta dodałam miodu... i jest za słodkie! Dzięki zrezygnowania z cukru będzie mega fit! Dzięki za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się że smaowało
Usuńjaki twarożek do tego użyć konkretnie? biały ser twarogowy?
OdpowiedzUsuńWitaj Amelia,
UsuńNajsmaczniej s serkiem Philadelphia Light, ale dobre będzie i ze zmielonym białym serem. Można nawet użyć tego w wiaderku, tylko przeczytać na opakowaniu skład, żeby nie okazało się że w twarogu nie ma twarogu ;)
Piszesz ze do kremu nalezy dodac sok z pomarańczy a dokładnie ile?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńw przepisie napisałam, że trzeba dodać sok z połówki pomarańczy, to tak ze 3 łyżki.
Pozdrawiam.
a jakich rozmiarów tortownicy Pani użyła ?
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości tortownicę Pani użyła ?
OdpowiedzUsuńWitam, użyłam tortownicy 24 cm
Usuń