sobota, 11 maja 2013

Ciasto marchewkowe dietetyczne

Im bliżej sezonu plażowego, tym częściej zadajemy sobie pytanie: "Co by takiego zjeść żeby schudnąć?" :) 

Dziś ciasto "odchudzające", jeśli takowe w ogóle istnieje :)  jest w nim mniej kalorii niż w zwykłym, no i same zdrowe produkty użyte. Krem jest z cukrem, ale brzozowym, czyli ksylitolem, ma tylko 240 kcal na 100 gr (zwykły, wiadomo, ponad 400 kcal).  Mielone migdały żeby zmniejszyć ilość mąki. No a jeśli już mąka, to pełnoziarnista.

Napiszcie, proszę, jak wam smakowało, i co sądzicie o takich ciastach "odchudzających". 

Składniki:

Ciasto:

400 gr marchewki (startej na drobnych oczkach)
garść suszonej żurawiny
4 czubate łyżki zmielonych migdałów
4 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
4 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 cm świeżego imbiru (startego na drobnych oczkach)
skórka z 1/2 pomarańczy
2 łyżeczki cynamony
kardamon do smaku (tyle ile lubicie)
2 łyżeczki esencji waniliowej (NIE mylić waniliną!) lub 1/2 laski wanilii

Krem:
300 gr chudego twarożku (drobno zmielonego)
2 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego)
sok z połowy pomarańczy

do posypania:
płatki migdałów
kandyzowana skórka pomarańczy


Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka utrzeć z miodem, dodać marchewkę, imbir, mielone migdały, mąkę, skórkę cytryny, wszystko dokładnie wymieszać. Wsypać proszek do pieczenia, żurawinę, cynamon, kardamon oraz esencję waniliową. Znowu dokładnie wymieszać.

Powoli dodać ubite białka i bardzo ostrożnie lecz dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do zapiekania i wylać ciasto.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut.


Krem: 
Twarożek utrzeć na gładką masę z cukrem brzozowym i sokiem z pomarańczy.


Jak ciasto się upiecze do "suchego patyczka" ostudzić go  i rozciąć wzdłuż na pół. Posmarować kremem pomiędzy płatami i na wierzchu. Udekorować kandyzowana skórką pomarańczy i płatkami migdałów. 

Na 3-4 godziny wstawić do lodówki. 

Gotowe. Smacznego!








14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię marchewkowe, mam swoje sprawdzone, ale ta wersja bardziej dietetyczna tez jest zachęcająca ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze wygląda:) Musi być smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś zrobiłam. BOMBA. Zamiast kremu posypałam sezamem i do ciasta dodałam miodu... i jest za słodkie! Dzięki zrezygnowania z cukru będzie mega fit! Dzięki za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki twarożek do tego użyć konkretnie? biały ser twarogowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Amelia,
      Najsmaczniej s serkiem Philadelphia Light, ale dobre będzie i ze zmielonym białym serem. Można nawet użyć tego w wiaderku, tylko przeczytać na opakowaniu skład, żeby nie okazało się że w twarogu nie ma twarogu ;)

      Usuń
  5. Piszesz ze do kremu nalezy dodac sok z pomarańczy a dokładnie ile?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      w przepisie napisałam, że trzeba dodać sok z połówki pomarańczy, to tak ze 3 łyżki.

      Pozdrawiam.

      Usuń
  7. a jakich rozmiarów tortownicy Pani użyła ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiej wielkości tortownicę Pani użyła ?

    OdpowiedzUsuń