sobota, 12 stycznia 2013


Zimowy obiad z pieczonym kurczakiem


Witajcie Kochani, 

mamy dziś prawdziwą mroźną zimę - no to potrzebujemy czegoś ciepłego, smacznego i pożywnego! Mam ochotę na pieczonego czosnkowego kurczaka ze smażonymi ziemniaczkami, więc dzielę się z Wami przepisem :)




Kurczak pieczony w kawałkach

stopień trudności
łatwe
wystarczy na 6osób
zajmie ci to90min


Będziesz potrzebować:


2 całe kurczaki
duży pęczek pietruszki
5 łyżek dobrego majonezu
5 gr pieprzu kolorowego świeżo zmielonego
szczypta pieprzu czarnego mielonego
8 ząbków czosnku (najlepiej polskiego, takiego od chłopa)
2 łyżki oleju do smarowania
sól


Co z tym zrobić:

Kurczaki umyj bardzo dokładnie i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Podziel na kawałki (grzbiety schowaj do zamrażarki, przydadzą kiedyś na rosół ;) , oprósz solą i odrobiną mielonego czarnego pieprzu.

Zrób marynatę: obrany czosnek zetrzyj na tarce do ziemniaków lub przeciśnij przez praskę, a pietruszkę drobniutko posiekaj, wymieszaj z majonezem, pieprzem czarnym i kolorowym. Pozostaw na 15 minut.

Kawałki kurczaka natrzyj ze wszystkich stron marynatą, włóż do naczynia, lekko przygnieć i wstaw na dolną półkę lodówki na min 12 max 24 godziny.

Piekarnik rozgrzej do 200 st., blachę wyściel folią aluminiową, nasmaruj ciut olejem i wyłóż zamarynowane kawałki.

 Zapiekaj  w 200 st. 20 minut, po tym przewróć na drugą stronę i niech się pieką kolejne 10 minut, znowu przewróć tak żeby kawałki były skórka do góry i zapiekaj 15 minut przy 150 st z włączoną funkcją grill. 

A póki kurczaczek się nam ładnie piecze zróbmy podsmażane kartofelki 


Ziemniaki smażone w mundurkach


stopień trudności
łatwe
wystarczy na 4osoby
zajmie ci to40min

Będziesz potrzebować:

5 dużych ziemniaków (najlepsze są "ziemniaki do gotowania", bo sprzedają je już wyczyszczone z piasku)
2 średnie cebule
1 mały pęczek koperku (jeśli nie masz świeżego, suszony też jest ok)
15 gr masła
4 łyżki oleju (dla tego dania dobry będzie słonecznikowy)
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
szczypta lubczyku
sól

Co z tym zrobić:

Ziemniaki dokładnie umyj i osusz, pokrój jak na zdjęciu, wymieszaj z kminkiem i pieprzem (posolisz dopiero później), wrzuć na rozgrzany na patelni olej, zmniejsz ogień do średniego i smaż bez przykrycia ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Cebulę pokrój w piórka, rozetrzyj z solą i dodaj do ziemniaków, smaż bez przykrycia jeszcze około 5-7 minut często mieszając, po czym trochę zmniejsz ogień, posól, dodaj lubczyk i przykryj pokrywką, niech podsmażą się aż będą al dente. 

Kiedy ziemniaki będą już prawie gotowe dodaj koperek i masło, dokładnie wymieszaj i podsmażaj do miękkości.

Świetnie smakują z sałatką z pomidorów, świeżej cebuli z pieprzem, oliwą i odrobiną świeżo posiekanej pietruszki.

Mmm... pycha :) Życzę smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz