Sałatka z buraczków i orzechów włoskich
Ugotowane i obrane buraczki pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Czosnek zetrzyj na tarce do ziemniaków i dokładnie wymieszaj z buraczkami i majonezem.
Orzechy włoskie posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Dokładnie lecz delikatnie wymieszaj. Udekoruj pozostałymi orzechami.
Sałatka pasuje do pieczonego mięsa lub ziemniaków.
Smacznego!
P. S. Jeśli sam/a gotujesz buraki, to żeby łatwiej było je obierać zahartuj warzywa po ugotowaniu w zimnej wodzie.
stopień trudności | łatwizna | |
wystarczy na | 4 | osoby |
zajmie ci to | 20 | min |
Będziesz potrzebować:
500 gr ugotowanych buraków
1 ząbek czosnku
30 gr posiekanych orzechów włoskich, z czego 5 gr do dekoracji
3-4 łyżki dobrego majonezu
odrobina soli
Co z tym zrobić:
Ugotowane i obrane buraczki pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Czosnek zetrzyj na tarce do ziemniaków i dokładnie wymieszaj z buraczkami i majonezem.
Orzechy włoskie posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Dokładnie lecz delikatnie wymieszaj. Udekoruj pozostałymi orzechami.
Sałatka pasuje do pieczonego mięsa lub ziemniaków.
Smacznego!
P. S. Jeśli sam/a gotujesz buraki, to żeby łatwiej było je obierać zahartuj warzywa po ugotowaniu w zimnej wodzie.
Pyszna sałatka, Kasiu. A poza tym prosta w przygotowaniu i ładnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
Dzięki :) zapraszam na sprawdzenie kolejnych przepisów
OdpowiedzUsuńDodalam na te proporcje 4 sliwki suszone. Efekt nieoczekiwany: sliwki doskonale podkreslaja ostry smak czosnku i slodycz buraczkow. Wspaniale!
OdpowiedzUsuń