piątek, 11 stycznia 2013

Pomysł na gotowane buraki

Sałatka z buraczków i orzechów włoskich



stopień trudności
łatwizna
wystarczy na  4 osoby
zajmie ci to 20 min



Będziesz potrzebować:

500 gr ugotowanych buraków
1 ząbek czosnku
30 gr posiekanych orzechów włoskich, z czego 5 gr do dekoracji
3-4 łyżki dobrego majonezu
odrobina soli


Co z tym zrobić:

Ugotowane i obrane buraczki pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 


Czosnek zetrzyj na tarce do ziemniaków i dokładnie wymieszaj z buraczkami i majonezem. 

Orzechy włoskie posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Dokładnie lecz delikatnie wymieszaj. Udekoruj pozostałymi orzechami.

Sałatka pasuje do pieczonego mięsa lub ziemniaków. 

Smacznego!


P. S. Jeśli sam/a gotujesz buraki, to żeby łatwiej było je obierać zahartuj warzywa po ugotowaniu w zimnej wodzie. 

3 komentarze:

  1. Pyszna sałatka, Kasiu. A poza tym prosta w przygotowaniu i ładnie wygląda ;)
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki :) zapraszam na sprawdzenie kolejnych przepisów

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodalam na te proporcje 4 sliwki suszone. Efekt nieoczekiwany: sliwki doskonale podkreslaja ostry smak czosnku i slodycz buraczkow. Wspaniale!

    OdpowiedzUsuń