Słowo "strato" z włoskiego oznacza "warstwę". Prosta i smaczna potrawa faktycznie układa się warstwami, idealna na śniadanie, nie wymaga żadnych dodatków.
Równie dobrze stratę można podać na kolację w towarzystwie świeżej sałatki, np. z sałatą lodową i rukolą, doprawioną solą morską, oliwą extra virgine i odrobiną koziego sera.
Składniki:
6 jajek
500 ml mleka
250 ml śmietany kremówki
1 bochenek czerstwego chleba pokrojony na kromki o grubości ok 10-12mm
250 gr sera mozzarella, startego na tarce lub pokrojonego w drobną kostkę
3 łyżki startego parmezanu (lub żółtego sera, jeśli akurat parmezan się skończył)
5 dojrzałych pomidory
1 papryka żółta
6 pieczarek
1łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczka estragonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cząbru
sól
pieprz czarny świeżozmielony
masło do posmarowania naczynia
naczynie do zapiekania 20x30cm
Posmarować masłem naczynie do zapiekania i odstawić do zamrażarki. To trik dzięki któremu zapiekanka nie będzie przywierać.
W misce ubić jajka, dodać mleko, śmietankę, parmezan (lub ser żółty), przyprawy, sól - wszystko dokładnie wymieszać. Trzeba uważać żeby nie przesolić, bo ser też jest słony.
Pieczarki i paprykę drobno pokroić i usmażyć na dużym ogniu bez soli, żeby uniknąć dużej ilości płynu podczas smażenia. Jak już będą usmażone można je posolić. Pomidory pokroić w półtalarki.
Ułożyć na dnie naczynia połowę kromek chleba, zalać połową masy serowo-jajecznej, posypać usmażonymi pieczarkami i papryką, połową pokrojonej mozzarelli. Ułożyć pozostałe kromki chleba, polać masą serowo-jajeczną, posypać resztą mozzarelli i ułożyć pokrojone pomidory.
Docisnąć łopatką chleb, żeby cały był zanurzony w masie serowo-jajecznej i odstawić na pół godziny od czasu do czasu dociskając chleb łopatką.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec zapiekankę ok. 45 min aż uzyska złotobrązową skórkę, w połowie pieczenia jeszcze raz docisnąć chleb łopatką.
Gotową stratę odstawić na 10-15 minut, potem można podawać.
Smacznego!
Równie dobrze stratę można podać na kolację w towarzystwie świeżej sałatki, np. z sałatą lodową i rukolą, doprawioną solą morską, oliwą extra virgine i odrobiną koziego sera.
Składniki:
6 jajek
500 ml mleka
250 ml śmietany kremówki
1 bochenek czerstwego chleba pokrojony na kromki o grubości ok 10-12mm
250 gr sera mozzarella, startego na tarce lub pokrojonego w drobną kostkę
3 łyżki startego parmezanu (lub żółtego sera, jeśli akurat parmezan się skończył)
5 dojrzałych pomidory
1 papryka żółta
6 pieczarek
1łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczka estragonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cząbru
sól
pieprz czarny świeżozmielony
masło do posmarowania naczynia
naczynie do zapiekania 20x30cm
Posmarować masłem naczynie do zapiekania i odstawić do zamrażarki. To trik dzięki któremu zapiekanka nie będzie przywierać.
W misce ubić jajka, dodać mleko, śmietankę, parmezan (lub ser żółty), przyprawy, sól - wszystko dokładnie wymieszać. Trzeba uważać żeby nie przesolić, bo ser też jest słony.
Pieczarki i paprykę drobno pokroić i usmażyć na dużym ogniu bez soli, żeby uniknąć dużej ilości płynu podczas smażenia. Jak już będą usmażone można je posolić. Pomidory pokroić w półtalarki.
Ułożyć na dnie naczynia połowę kromek chleba, zalać połową masy serowo-jajecznej, posypać usmażonymi pieczarkami i papryką, połową pokrojonej mozzarelli. Ułożyć pozostałe kromki chleba, polać masą serowo-jajeczną, posypać resztą mozzarelli i ułożyć pokrojone pomidory.
Docisnąć łopatką chleb, żeby cały był zanurzony w masie serowo-jajecznej i odstawić na pół godziny od czasu do czasu dociskając chleb łopatką.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec zapiekankę ok. 45 min aż uzyska złotobrązową skórkę, w połowie pieczenia jeszcze raz docisnąć chleb łopatką.
Gotową stratę odstawić na 10-15 minut, potem można podawać.
Smacznego!
Wspaniała! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się że się podobało :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda taka zapiekanka:P
OdpowiedzUsuń