Składniki:
1 kg udźca z indyka bez skóry (pokrojony w kostkę 2 cm)
3 jabłka (oczyszczone ze skóry i nasion)
50 gr suszonej żurawiny + 20 gr kandyzowanej
3 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka wody
3 ząbki czosnku (zmiażdżonego lub drobno posiekanego)
1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
tymianek
rozmaryn
sól
Do rozgrzanego naczynia
z grubym nieprzywierającym dnem
wlać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojony udziec i lekko zrumienić.
Posolić, dodać kminek rzymski, jabłka i żurawinę, wszystko wymieszać i smażyć ciągle mieszając 5-7 minut. Wlać wodę i kiedy się zagotuje przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. 10 minut przed końcem wrzucić kandyzowana żurawinę, czosnek, tymianek i rozmaryn.
Smacznego!!
a czosnek kiedy?
OdpowiedzUsuńCzosnek najlepiej dodać za 10 minut do końca razem z żurawiną i przyprawami.
OdpowiedzUsuńKmin rzymski(kumin) czy kminek bo to jest różnica.
OdpowiedzUsuńTak racja, jest różnica, i to duża. Różnie nazywają ten kumin, znam też mało popularną nazwę "zira". Poprawiłam żeby nie było wątpliwości. Dzięki.
UsuńCzosneczek z przyzwyczajenia przysmażyłam osobno, za podkład do owoców wykorzystałam dżem z jabłek i żurawiny Gomaru. Podkład podaję "na zimny talerz". Przygarniam Twój zestaw przypraw, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńA jesli się da mniejszą ilość mięsa to czas gotowania się skraca?
OdpowiedzUsuń