niedziela, 14 kwietnia 2013

Udziec z indyka duszony z jabłkami i żurawiną









































Składniki:

1 kg udźca z indyka bez skóry (pokrojony w kostkę 2 cm)
3 jabłka (oczyszczone ze skóry i nasion)
50 gr suszonej żurawiny + 20 gr kandyzowanej
3 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka wody
3 ząbki czosnku (zmiażdżonego lub drobno posiekanego)
1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
tymianek
rozmaryn
sól


Do rozgrzanego naczynia 
z grubym nieprzywierającym dnem 
wlać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojony udziec i lekko zrumienić.

Posolić, dodać kminek rzymski, jabłka i żurawinę, wszystko wymieszać i smażyć ciągle mieszając 5-7 minut. Wlać wodę i kiedy się zagotuje przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. 10 minut przed końcem wrzucić kandyzowana żurawinę, czosnek, tymianek i rozmaryn. 






Smacznego!!









6 komentarzy:

  1. a czosnek kiedy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnek najlepiej dodać za 10 minut do końca razem z żurawiną i przyprawami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kmin rzymski(kumin) czy kminek bo to jest różnica.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak racja, jest różnica, i to duża. Różnie nazywają ten kumin, znam też mało popularną nazwę "zira". Poprawiłam żeby nie było wątpliwości. Dzięki.

      Usuń
  4. Czosneczek z przyzwyczajenia przysmażyłam osobno, za podkład do owoców wykorzystałam dżem z jabłek i żurawiny Gomaru. Podkład podaję "na zimny talerz". Przygarniam Twój zestaw przypraw, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. A jesli się da mniejszą ilość mięsa to czas gotowania się skraca?

    OdpowiedzUsuń